Wat is Gastouderopvang? Dit is opvang van kinderen van 0 tot 13 jaar in uw woning of in de woning van een ouder. Iedereen kan gastouder worden, maar vanaf 2010 moet je wel aan opleidingseisen voldoen. Vriendinnen, zussen of anderen zijn gastouder en dragen bij aan de zorg en opvoeding van de gastkinderen. Ook jij kunt werken als gastouder.

Werken als gastouder is aantrekkelijk. Je hoeft er de deur niet voor uit en je kunt het combineren met de zorg voor je eigen kinderen, bovendien bepaal je zelf hoeveel tijd je er aan kwijt wilt zijn. Daarnaast bouw je een persoonlijke band op met de gastkinderen en hun ouders. Tenslotte verdien je er een aardig centje mee en blijf je toch geheel eigen baas.

Begeleiding: Goede gastouderopvang wordt begeleid door een gastouderbureau. Dankzij die begeleiding kunnen ouders in aanmerking komen voor een tegemoetkoming van de overheid in de opvang- en begeleidingskosten, de kinderopvangtoeslag. En jij als gastouder krijgt ondersteuning en begeleiding bij de opleiding, de administratie en bij het vervullen van de wettelijke verplichtingen. Heb je al een opleiding MBO-2 Helpende Zorg dan voldoe je al aan de eisen van 2010. 

Hoeveel kinderen? Het is mogelijk om meerdere kinderen in je eigen woning op te vangen. Wij bemiddelen gastouderopvang van kinderen en de koppeling tussen gastouders en ouders heel zorgvuldig. Vanaf 2010 mag je, inclusief je eigen kinderen, 6 kinderen opvangen. Natuurlijk moet je woning dan geschikt zijn voor de opvang van die gastkinderen. Ook hier adviseert, begeleidt en ondersteunt het gastouderbureau je in.

Wat zijn de belangrijkste voorwaarden die wij aan een gastouder stellen:

  • je bent bereid tot het sluiten van een contract waarmee de opvang wordt geregeld
  • je gaat akkoord met de verplichting een bij de gemeente aan te vragen Verklaring Omtrent het Gedrag (kosten ca. 30 euro) te overleggen aan Gastouderbureau Het Kleurtje
  • je bent bereid mee te werken aan het periodieke (minimaal 2 tot 4 maal per jaar) contact met onze organisatie. Dat bestaat uit een kennismakingsgesprek of voortgangsgesprek en een risico-inventarisatie in de woning waar de kinderen worden opgevangen, maar ook periodieke begeleidingsgesprekken
  • je geeft je inkomsten op bij de Belastingdienst
  • je hebt een opleiding MBO 2 Helpende Zorg en Welzijn gevolgd of een diploma volgens de Wet Kinderopvang die opgenomen is in de Diplomalijst van het Ministerie van Sociale Zaken of je bent bereid een opleiding MBO 2 Helpende Welzijn te volgen via een verkorte route naar gastouder
  • je bent bereid je aan te sluiten bij onze organisatie en kennis te nemen van ons pedagogisch beleid, onze klachtenprocedure en onze ouderparticipatie

Wil je graag werken als gastouder? Vul dan het aanmeldformulier in, waarna wij contact met je op zullen nemen. Meer informatie over de nieuwe Wet Kinderopvang in 2010 kun je vinden op de website van de overheid.

Er zijn tegenwoordig een hoop gemeentes die leges heffen voor het registreren van een Gastouder. Deze kosten komen voor rekening van de gastouder. Voor meer info kunt u altijd even mailen of bellen.